GDA

Producenten kunnen vrijwillig bijkomende nutritionele informatie, zoals de 'Dagelijkse Voedingsrichtlijn' (= Guideline Daily Amount = GDA), verschaffen. De 'Dagelijkse Voedingsrichtlijn' (GDA) geeft aan hoeveel één portie van een bepaald voedingsmiddel bijdraagt aan energie (in kcal) en aan belangrijke nutriënten, dit in verhouding tot de dagelijkse richtlijn. 

Nutritionele behoeften variëren naar leeftijd, gewicht, grootte en geslacht en hangen ook af van hoe fysiek actief een persoon is. De 'Dagelijkse Voedingsrichtlijn' (GDA) is dan ook geen doelstelling voor individuen, maar eerder een richtwaarde die bepaald werd voor een gezond persoon met een gemiddeld gewicht en een gemiddelde fysieke activiteit. 

Dagelijkse energievereisten variëren bijvoorbeeld van 1500 tot 2000 kcal voor kinderen, van 2200 tot 2700 kcal voor mannen en van 1800 tot 2200 kcal voor vrouwen. De “Dagelijkse Voedingsrichtlijn” (GDA) op een etiket is gebaseerd op de waarden voor een volwassen vrouw, omdat deze de gemiddelde behoeften van een meerderheid van de bevolking het best benaderen.

GDA_nl